H3

Kurssi Linux palvelimet ICT4TN021-6

a) Asenna Apache, laita käyttäjien kotisivut (http://example.com/~tero) toimimaan. Testaa esimerkkikotisivulla.

Apache ja oman sivun testaus

a) Ensimmäinen vaihe on Apache2 asennus joka tapahtuu sudo apt-get install apache2 komennolla. Sen jälkeen pystymme käydä testaamassa toimiiko testisivu. kun kirjoitetaan localhost selaimeen päästään sivuun:
Screenshot_2018-02-01_13-18-11
Testisivu toimii!

Tehdään seuraavaksi oma sivu joka toimii localhostissa.

 1. Ensimmäiseksi aktivoidaan userdir komennolla sudo a2enmod userdir
  jotta juuri annettu komento tulee voimaan, voidaan käyttää sudo systemctl restart apache2.service komentoa demonin uudelleenkäynnistykseen.
 2. Voidaan lähteä tekemään kansiota html/php tiedostoille.
  Käytin itse mkdir public_html komentoa jonka jälkeen menin kansion sisään cd public_html komennolla. Pääset selaimen kautta tarkastelemaan tämän hetkistä tilannetta localhost/~(komennon whoami tulos) omassa tapauksessani localhost/~xubuntu.
 3. Luodaan html tiedosto public_html kansioon.
  nano index.html kuvassa oma html koodini:
  html
  Tuloksena tämmöisen näköinen sivu: Screenshot_2018-02-01_13-51-53
  Hienosti näyttää toimivan!

 

b) Surffaa oman palvelimesi weppisivuja. Etsi Apachen lokista esimerkki onnistuneesta (200 ok) sivulatauksesta ja epäonnistuneesta (esim 404 not found) sivulatauksesta. Analysoi rivit.Tee jokin seuraavista (yksi riittää, useampi vapaaehtoisena lisätehtävänä):

Sivun selauksen logien analysointi

b) Tässä kuva onnistuneesta sivunlatauksen logista: 200ok logiEnsiksi näyttäisi olevan jokin ip osoite, jonka jälkeen aikataulu kyseisen login tapahtuma ajasta. Kello on 2 tuntia jäljessä omaani luulen että aika on UTC+0 ajassa. Seuraavaksi uskoisin olevan yhteyden kohde. jokin numero sarja luulen että 200 tarkoittaa onnistunutta sivun lataamista. Mozilla/5.0 luultavasti on selain jolla yhteys on otettu ja versionumero. Tämän jälkeen uskoisin X11; ubuntu; Linux x86_64; rv:54.0 liittyvän yhteydenottajan käyttöjärjestelmän versioon. loppu numerosarjasta ei käryä.

Kuva epäonnistuneesta sivunlatauksesta:
404
Ainoana erona onnistuneesta ja epäonnistuneesta sivunlatauksesta on tapahtuman aika ja numero sarja jossa 200 478 muuttui 404 498 uskoisin 404 numeron viittaavan sivun 404 not found erroriin.
kuva viellä tästä: Screenshot_2018-02-01_14-23-04

 

c) Tee virhe weppipalvelimella ajettavaan koodiin (esim PHP tai Python), etsi se lokista ja analysoi tuo lokirivi

PHP ja php error login analysointi

c) Ensiksi asensin php modin apache2:lle komennolla: sudo apt-get install php libapache2-mod-php että php toimisi pitää käydä muokkaamassa php7.0.conf tiedostoa.
Tätä tiedostoa voi mennä suoraan muokkaamaan komennolla sudoedit /etc/apache2/mods-available/php7.0.conf ja lisäämällä risuaidat (#) kohtiin joihin sinut ohjeistetaan tässä tiedostossa.
Kuten näkyy simppeli lasku toimii php:n avulla eikä lähdekoodia näy muille:
Screenshot_2018-02-01_16-14-34
Error logi: phperrorAluksi näkyy päivämäärä ja aika joka on tapahtuman ajankohta. error tarkoittaen että virhe on tapahtunut. seuraavaksi jokin numerosarja. client viittaa luultavasti kohteeseen johon otetaan yhteyttä. PHP Fatal error viittaa että php koodissa on luultavasti virhe. Uncaught Error: Call to undefined function uskoakseni viittaa että koodissa on funktio joka on väärin koska sitä ei tunnisteta. Lopuksi näkyy millä rivillä kyseinen ongelma on eli rivillä 3.

d) Tee virhe johonkin Apachen asetustiedostoon, etsi ja analysoi tuo rivi. Etsimiseen sopivat esimerkiksi Apachen omat lokit, syslog sekä ‘apache2ctl configtest’.

Apache2 error login analysointi

d) Kuva error logista:apache2error
Ensiksi näkyy päivämäärä ja ajankohta tapahtumasta. Seuraavaksi login kohde eli tässä tapauksessa apache2 jonka jälkeen jännä numerosarja. Viimeiseksi syy logille joka on tässä apache2 configtestin pieleen meneminen.
Tämän sain aikaiseksi koska menin muokkaamaan /etc/apache2/apache2.conf.
Tämän jälkeen viellä käytin sudo systemctl restart apache2.service että muutokset tulevat voimaan.
Sen jälkeen localhosti näyttikin tältä:Screenshot_2018-02-01_17-31-29

 

i) Kuinka monta eri HTTP Status:ta (200, 404, 500…) saat aiheutettua lokeihin? Selitä, miten aiheutit tilanteet ja analysoi yksi rivi kustakin statuksesta.

Erillaisia HTTP Statuksia

i) 

500500Kyseisen login 500 sain ilmestymään PHP Fatal errorin ansiosta logi alkaa ip osoiteella joka viittaa localhostiin ja tiedosto sijaintiin minne yritetään ottaa yheyttä seuraavaksi 500 Internal server error koodi jonka jälkeen numero joka on viellä mysteeri. seuraavaksi lueteltuna selaimen ja luultavemmin käyttöjärjestelmän tietoja.

404
404

Kyseisen login 404 not found login saa aikaiseksi esim kirjoittamalla localhost/~xubuntu väärin esim. localhost/~xubun

200
200ok logi

200 http statuksen saa jos yhteyden otto sivuun onnistuu ilman virheitä niimpä tämä 200 status näyttäisi olevan merkki siitä että sivuun on saatu yhteys moitteettomasti ilman suurempia ongelmia.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s